Upplev

Skriven av Super User. Publicerad i Upplev

På en resa i karolinernas fotspår får du möta många fascinerande miljöer och omgivningar. Natursköna fjälltoppar, bördiga kulturlandskap, storstad och hav. Lägg sedan till årstidernas och vädrets växlingar. Gör turer i karolinernas fotspår (se karta). Vandra eller åk skidor.

Välj mellan ”Inmarschsträckan” mellan Skalstugan – Feren – Stene eller ”Dödsmarschsträckan” mellan Haltdalen – Tydal – Handöl.

Sträckorna är markerade leder och det finns informationsskyltar som berättar om fälttåget.

Flera arrangörer erbjuder karolinerturer med kunniga guider. Turerna sker både vinter och sommar med varierande längd.

 

 

 

 Ridning

Flera arrangörer i västra Jämtland, Tydal, Verdal, Meråker och Stjördal erbjuder ridturer till häst i karolinernas fotspår.

  Cykla & vandra

Cykla i karolinernas fotspår på landsväg och i terräng. Det arrangeras även cykelturer i organiserad form.

 Teater

Både på barmark och snö visas utomhusteatrar om Armfeldts karoliner. Det är både stora uppsättningar med omfattande program och kortare teaterframträdanden som kan bokas, ex vid ett Karolinercenter.

 Utställningar

Förutom utställningarna i området finns en avdelning på Armémuseet i Stockholm som handlar om fälttåget, www.sfhm.se/armemuseum

logo info Turistinformation

logo bil Med bil besöker ni Karolinercentren med olika utställningar och karolinerfilmer. På ett antal platser finns Infopunkter, solcellsdrivna ljudstationer som beskriver vad som hände på den aktuella platsen 1718 - 1719. I området finns utställningar, museer, fästningar, monument, minnestenar, gravar, kyrkor, rekonstruerade palissader och kanonställningar som gör det lättare att bli känd med karolinernas historia. Varför inte komponera ett eget reseprogram för din grupp? Kombinera gärna med besök på andra attraktioner efter vägen.

Täljstenstavla hittad 1898 med inskriften "Anno 1719 den 20 jan begrofs här 600 Menniskor"